5816 Sayılı Kanun Nedir? Hangi Alanlarda Karşımıza Çıkar
Günümüzde yürürlükte olan adalet organlarından bir tanesi de 5816 sayılı kanundur. Bu kanun günlük hayatta, sıradan bir yaşam düzeni içerisinde karşılaşılacak şartlar taşımaz. Ancak bu kanun hükümlerine aykırı bir eylemde bulunarak suç işlendiği vakit karşılaşılacak düzeydedir. Peki, 5816 sayılı kanun nedir? Hangi şartlar altında karşımıza çıkar? Bu kanun hükümlerine aykırı suç işlendiği vakit cezaları ağır mıdır? İşte 5816 sayılı kanun hakkında merak edilen tüm detaylar bu haberimizde…
5816 Sayılı Kanun Nedir?
5816 Sayılı Kanun, 31.07.1951 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun amacı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak kabul edilen Atatürk’ün şahsına ve hatıralarına saygısız eylemlerde bulunan kişilere yasal yollar aracılığıyla ceza verilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda Atatürk’e karşı herhangi bir saygısızlık görüldüğünde başvurulacak ilk yargı organı olarak bilinmektedir.
5816 Sayılı Kanun, Madde 1 İçerisinde Yer Alan Hükümler Aşağıdadır:
f1. Atatürk’ün mevcut olan tüm hatıralarına direkt olarak hakaret eden ve küfür etmek gibi saygısız söylemlerde bulunan kimse en az bir yıldan toplamda üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilir.
f2. Atatürk’ün simgesi niteliği taşıyan; heykellerine, abidelerine ve büstlerine aynı zamanda Anıtkabir’e herhangi bir tahribatta bulunan, orijinal halini bozarak zarar verme girişimleri deneyen kişi en az bir yıldan toplam üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilir.
f3. Yukarıda sözü geçen suçları kendisi işlememiş olduğu halde başkalarını işlemeleri için yönlendiren, farklı teşviklerde bulunan kimse de suçun asıl failine eşit hapis cezaları alır.
5816 Sayılı Kanun, Madde 2 İçerisinde Yer Alan Hükümler Aşağıdadır:
f1. Birinci madde içerisinde geçen suçlar bir kişi tarafından değil de toplu gruplarca işlenirse, suçun işlenmesine basın organları gibi farklı ve topluma hitap eden unsurlar katılırsa kişilerin alacakları cezalar ilk maddede sözü edilen ceza oranlarının iki katı kadardır.
f2. İlk maddenin, ikinci fıkrasında sözü edilen suçların zor yoluyla işlenmesi veya işlenmesine teşebbüsü halinde suçlulara verilecek ceza yine bir misli kadar artırılacaktır.
5816 Sayılı Kanun, Madde 3 İçerisinde Yer Alan Hükümler Aşağıdadır:
f1. Cumhuriyet savcılıklarınca; bu kanunda yazılı suçlar nedeniyle re’sen takibat yapılır.
5816 Sayılı Kanun, Madde 4 İçerisinde Yer Alan Hükümler Aşağıdadır:
f1. Bu kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarih, yayım tarihidir.
5816 Sayılı Kanun, Madde 5 İçerisinde Yer Alan Hükümler Aşağıdadır:
f1. Bu kanunun yürütme organı Adalet Bakanlığıdır.